Gå ner i vikt

Ät rätt före & efter träning

Bra kost, rätt träning och tillräckligt med vila är tre generalpunkter för god hälsa och rätt vikt. Ju mer en person tränar, desto viktigare blir det att få i sig rätt mat vid rätt tidpunkt. Annars blir kroppen lätt i obalans och trött, vilket gör att träningen inte har den effekt som är den avsedda.

Myten

Många tror att socker och snabba kolhydrater ska ge fart på kroppen innan ett träningspass. Men inget kunde vara felaktigare. Mat, särskilt sockerrik mat, precis innan ett hårdare träningspass kan ge obalans i blodsockernivåerna. Det gör att energierna snabbt bränns slut, under passet, och det gör att vi skulle presterat då vi blir trötta och hängiga lika snabbt som vi piggnat till. Det kallas för rebound-effekten. Däremot är det rätt tänkt att ge kroppen energi före ett träningspass. Men det måste ske på rätt sätt, så att kroppen får de förutsättningar som behövs för att klara ett pass.

Ät två timmar före

Dietister och aktiva sportutövare rekommenderar ett mellanmål två timmar före träningen. Det ger tid att smälta maten ordentlig. Maten behövs för att ge energi till musklerna så att de byggs upp under träningspasset och inte bryts ner. Den mat som ska ätas innan träningen ska vara kolhydratrik.

Hård träning kräver förberedelser i kosten

Riktigt idoga tränare börjar sin förberedelse genom att äta rätt redan till frukost. Långsamma kolhydrater intas med jämna mellanrum för att hålla blodsockret konstant och lagren med tillgänglig energi påfyllda. Även vätskemängden regleras regelbundet långt före träningen.

Efter

Precis efter ett pass behöver kroppen energi och vätska. Framför allt rekommenderas vatten och proteinrika rätter som kött och fisk. Mat som innehåller snabba kolhydrater är också bra att äta direkt efter en träning. Det finns mängder med snabba kolhydrater i vitt bröd, riskakor, läsk, juice, socker och bananer. Frukt och andra glukosrika produkter fyller på glykogendepåerna i kroppen.

Det är faktiskt enda gången som dietister rekommenderar just snabba kolhydrater. Kolhydraterna gör att kroppen snabbare kan återhämta sig efter ett träningspass. Någon timme efter träningen är kroppen återigen redo att ta in större mängder mat, som till exempel en middag eller en lunch.

Kategoriserad som: Artiklar, Träning

Etiketter: , ,

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg