Gå ner i vikt

Bantning

bantningOrdet bantning är ett samlingsbegrepp för olika sätt att ändra livsstil för att förlora kroppsvikt eller kroppsfett. Det finns vetenskapliga belägg för att övervikt och fetma innebär ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Övervikt har blivit ett problem, främst i västvärlden och fetma är en idag inte ovanligt förekommande välfärdssjukdom.

Information om övervikt och bantning kommuniceras dagligen i media. Orsaken är inte bara på grund av hälsorisker i samband med övervikt, utan även på grund av ett kroppsideal som säger att människan ska vara smal och vältränad.

Den ideella bantningskosten har varierat i tiden. Olika dieter ger olika rekommendationer om vad människan bör äta och vad hon bör avstå ifrån. Forskning i näringslära ger nya resultat vilket ger nya anvisningar om kost och träning. Bantningsmetoder och belägg för bantning är många och olika. Dieter är olika strikta och människan har olika disciplin. Bortfallet i de flesta bantningsdieter är stort. Ju striktare bantningsmetod desto svårare anses den vara att följa.

Eftersom människor är olika är det viktigt att hitta den bantningsmetod som passar bäst in på den egna livsstilen. Träningsform bör väljas efter intresse och behov. Kost- och energiintag ska anpassas därefter men de flesta dieter säger att livsmedel bör vara protein- och fiberrika, ha låga GI-värden och låg energitäthet.

När bantning leder till viktnedgång ger detta positiva effekter på blodfetter, blodsocker, insulinresistens och blodtryck. För den överviktige är det därför viktigt att banta. Bästa sättet är att kombinera sundare kost med en mer aktiv livsstil.

Kategoriserad som: Artiklar

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg