Gå ner i vikt

Detox

DetoxOrdet detox kommer från engelskans ”detoxifaction” som betyder avgiftning. En detoxkur går ut på att rensa ut kroppen från gifter och ohälsosamma bakterier. Allt onyttigt som till exempel socker, salt, kaffe, cigaretter och alkohol lämnar rester som stannar kvar i kroppen.
Detox-metoden är i första hand inte menat för viktminskning men de flesta som genomför ett detox-program går ner i vikt.

På 70-talet började människan fasta för att avgifta kroppen. Detox är ett relativt mjukt sätt att fasta på eftersom metoden tillåter viss fast föda. Grunden i detox-programmen är kosten och den går ut på att bara äta färska vitamin- och mineralrika råvaror. Det kan t.ex. vara frukt, grönsaker, nötter eller bönor.

Det finns även färdiga detoxprodukter att välja mellan. De flesta består av ett utresande medel, antingen i tablett, pulver- eller vätskeform.

Innan detox-program startas rekommenderas vissa förberedelser. Det är viktigt att ha rätt inställning och motivation. Skafferiet bör rensas från skräpmat och istället fyllas med goda detox-varor. Detox-perioden kan pågå under en till fyra veckor. Under tiden bör man motioner lugnt i form av promenader, simning eller yoga. Kortare vila rekommenderas under dagen och kroppen kräver även mer sömn under natten. Under detox-perioden är det viktigt att dricka mycket vatten. Kaffe bör ersättas av grönt te och örtte. De få råvarorna som konsumeras bör vara ekologiska.

En detox-period bör börja relativt strikt. Under den första tiden bör kosten bestå av enbart ekologiska grönsaker och frukter i kombination med lite vegetabiliskt protein från soja eller linser. Efter ett tag kan man successivt återgå till protein- och mejeriprodukter. Trots en lyckad period och ett lyckat resultat bör man behålla vissa goda nya vanor som exempelvis mindre socker- och saltintag.

När kroppen måste bryta sig igenom alla bakterier och gifter förlorar den mycket energi. Efter en detox-period förbättras energiflödet vilket gör att man blir piggare och orkar mer. Detox-metoden används inte bara för att rensa kroppen eller gå ner i vikt. Den används ofta ur skönhetssynpunkt eftersom den även anses förbättra hyn och stärka naglar.

Kategoriserad som: Fakta

Etiketter: ,

Kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg