Gå ner i vikt

Kolhydrater

Pasta KolhydraterFör att kroppen ska fungera behöver den bränsle. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle i form av energi. De behövs för att hjärnan ska fungera, för celluppbyggnad men är även viktiga för ämnesomsättningen. Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Stärkelse och sockerarterna är de viktigaste energikällorna. Kostfibrer är främst viktiga för matsmältningen men forskning har kommit fram till att även dessa han ha ett mindre energivärde. Kolhydrater finns främst i spannmålsprodukter, grönsaker och frukt.

När kolhydrater passerar mag-tarm-kanalen bryts de ner till glukos (blodsocker). Insulin är det hormon i kroppen som tar hand om glukos. Överskott av glukos lagras i lever och muskler som glykogen (energi i lagrad form). Den glukos som inte blir glykogen lagras som fett vilket på längre sikt kan leda till övervikt.

Kolhydrater tas upp och omvandlas olika snabbt beroende på dess kemiska uppbyggnad. Därför skiljer man på snabba, medelsnabba och långsamma kolhydrater.

Snabba kolhydrater bryts ner relativt snabbt vid matspjälkningen och orsakar därför en snabb höjning av blodsockerhalten. Snabba kolhydrater ger obalans i systemet och kroppen får en felaktig uppfattning om energibehov. Exempel på livsmedel med snabba kolhydrater är potatis, vitt socker, vitt bröd, läsk, torkad frukt.

GI är ett mått som används för att visa hur snabbt kolhydrater omvandlas till blodsocker. Snabba kolhydrater har ett högt Glykemiskt Index (GI) och långsamma kolhydrater ett lågt.
GI-metoden är en diet som går ut på att äta livsmedel med lågt GI. Det finns olika faktorer som påverkar GI-värdet. Det är inte bara livsmedlet i sig utan även hur livsmedel tillagas. Till exempel när pasta kokas ändras den kemiska sammansättningen vilket även ändrar GI-värdet.

GI-metoden är inte den enda dieten som rekommenderar livsmedel med lågt GI. De flesta dieter rekommenderar en kost bestående av medelsnabba och långsamma kolhydrater. Exempel på medelsnabba är mjölk, ris och färsk frukt. Långsamma kolhydrater finns i böner, linser och pasta. Långsamma kolhydrater minskar risk för diabetes typ 2 som på sikt ökar risken för högt blodtryck, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kategoriserad som: Fakta

Etiketter: ,

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg