Gå ner i vikt

Äppelcidervinäger för viktminskning

ÄppelcidervinägerÄppelcider är en urgammal huskur för allehanda problem och besvär och sägs ha en hälsohöjande effekt i allmänhet. På senare tid har vinägern blivit populär tack vare dess viktminskande effekt, även om det finns få forskningsresultat som stärker den tesen.

Ursprung och bakgrund

Äppelcidervinäger är en form av ättika. Produkten framställs ur sur äppelcider som i sin tur framställts av solmogna äpplen. Det tar upp till fyra veckor för cidern att oxidera tillräckligt för att bli vinäger. Den syra som bildas i vätskan är ättiksyra och det är det som ger vätskan dess sura smak.

I Europa har vinäger framställts av äpplen sedan urminnes tider. Här har det länge varit en ingrediens i matlagningen, en medicin och använts för utvärtes bruk vid sår och eksem. Som medicin betraktat har äppelcidervinägern påståtts bota huvudvärk, magproblem och muskelbesvär. Äppelcidervinäger nämns i bibeln och till och med där beskrivs dess många helande egenskaper.

Som viktminskningsmedel

Äppelcidervinäger sägs stilla hungern. Vinägern anses också hjälpa till att öka nedbrytningen av fett och sänka en måltids GI-tal. Ett lågt GI-värde på maten betyder i sin tur att blodsockernivåerna hålls mer jämn över dygnet och det gör att hungern stillas över tid. Den ingrediens i vinägern som anses mest effektiv är pektinet, en kolhydrat.

Men det är nog inte hela sanningen, då pektin ofta förekommer rikt i sylt och marmelader också. Däremot är pektinet bevisat effektiv mot cancer, verkar som kolesterolsänkande och fungerar som näring till tarmbakterier. Även andra faktorer, som vinägerns rika innehåll av antioxidanter, är troligen en orsak till att mättnadskänslor uppstår.

Äppelcidervinäger kan köpas på flaska eller intas som kapsyler eller tabletter. Många väljer att lägga i ett par matskedar vinäger i ett glas vatten och dricka före måltiden. Den som inte tycker om surt kan blanda ut vätskan med lite honung. Tabletterna och kapslarna kommer ofta helt utan smak eller lukt.

Vad säger forskningen?

Äppelcidervinägerns effekt vid utvärtes och invärtes bruk är som forskningsområde betraktat nästan obrukad mark. Däremot är vinägerns innehåll väl känt. I vinägern finns mängder med vitaminer, flavonoider (antioxidanter), mineraler, spårämnen och lättlösliga fibrer.

Det finns vetenskapliga rapporter som indikerar att vinägern har en bra effekt på olika typer av magsmältningsproblem, en kolesterolsänkande effekt, och att antioxidanterna i vinägern ger en effekt på hjärta och blodkärl. Magsmältningen hjälps antagligen på traven av pektinerna i vinägern. Den information som finns i övrigt vad gäller egenskaper är baserad på den mångtusenåriga erfarenheten som finns bland människosläktet.

Kategoriserad som: Kosttillskott

Etiketter: ,

Kommentarer

  • Anders Alenius

    06 november 2010 kl. 8:57


    Dricker mist 2 glas om dagen

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg