Gå ner i vikt

Grönt te

Grönt te är en ren naturprodukt som odlas i Asien. Teet har visat sig mycket verksamt mot en rad olika sjukdomar och åldrande. Dessutom har grönt te visat sig ha en viktminskande effekt.

Växt och bakgrund

Grönt te tillverkas av bladen från en planta med namnet Camellia Sinensis. Växten odlas framför allt i Japan, Kina, Vietnam, Sri Lanka och Indien. Bladen har under tusentals år använts som en helande ört mot övervikt, åldrande och allmän hälsa.

För att producera teet hettas bladen upp. Upphettningen sker genom ånga och tack vare den processen oxiderar inte teet och den gröna färgen består. I butikerna går det att hitta grönt te i påse, i lösvikt och som kapslar. Riktigt populärt blev det gröna teet när Oprah Winfrey lyckades gå ner 12 kg tack vare produkten.

Som viktminskningsmedel

Grönt te ökar ämnesomsättningen i kroppen på flera sätt. Den ökade ämnesomsättningen gör att fett och andra energikällor bränns snabbare. Effekten lär vara upp till 10 % snabbare förbränning än normalt. En del av den ökade förbränningen i kroppen beror på att teet innehåller antioxidanter som går under namnet ECGC.

En annan verksam ingrediens i grönt te är teanin. Ämnet fungerar som stressminskande, vilket kan hjälpa många med övervikt. Stress är en stor orsak till fetma. Stress kan också verka minnesstörande och forskning på Södersjukhuset i Stockholm visar att personer som dricker grönt te förbättrar minnet.

Bra mot bukfetma

Forskningen bekräftar de resultat som länge varit kända bland tedrickarna. I USA finns sedan år 2006 ett läkemedel baserat på grönt te för medicinering av vårtor. Vad gäller viktminskning finns mängder med rapporter. En har publicerats i The Journal of Nutrition år 2008. Här framställs det gröna teet i kombination med träning särskilt effektivt mot den farliga bukfetman. En positiv bieffekt av att dricka grönt te lär vara att kolesterolvärdet går ner.

Mer forskning

Antioxidanterna EGCG:s egenskaper bekräftas i tidningen Endicronology där en studie publicerats. Studien genomfördes på råttor som fick EGCG injicerat. Dessa råttor blev mindre hungriga och gick därmed ner i vikt. Det visade sig att blodvärdena förändrades av EGCG och forskarna misstänker att hormonhalterna förändrades så att aptiten kontrollerades.

Andra positiva egenskaper

En annan undersökning där det forskats om det gröna teets egenskaper har genomförts i Sverige. Resultatet visar att grönt te innehåller mängder med EGCG och att stadigt tedrickande kan ge ett visst skydd mot diabetes. Det gröna teets antioxidanter lär även vara bra för immunförsvaret, bromsa åldrande och minska blodtrycket. Dessutom har forskning visat sig förebygga magproblem, cancer och tandproblem.

Kategoriserad som: Kosttillskott

Etiketter: , ,

Kommentarer

  • Åsa

    30 april 2010 kl. 18:02


    Hej! Nu är det till och med så bra att man kan äta tabletter med grönt te. Det kan ju vara ganska bra eftersom det är ganska mycket te man måste dricka för att det ska ge effekt. Sen är tabletterna inte särskilt dyra heller så det finns egentligen ingen anledning att inte inta grönt te!

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg