Gå ner i vikt

Styrketräning

Styrketräning är en muskelbyggande och rehabiliterande träningsform för alla. Träningen ger bättre muskelstyrka och en större muskelmassa, vilket ger mängder med fördelar för hälsan och vid viktnedgång.

Vad är styrketräning

Träning som utvecklar styrka och storleken hos de skelettfästa musklerna räknings som styrketräning. Styrketräning genomförs oftast på ett gym med fria vikter alternativt fasta vikter. Varje muskel tränas för sig i ett antal repetitioner. Styrketräning ger mycket fastare och större muskler. Det ger även ökad styrka i skelett, ligament och bindvävnad, minskad skaderisk vid annan träning eller arbete samt hjälper hjärta och blod att cirkulera.

Vem kan styrketräna?

Styrketräning har visat sig vara mycket nyttig för att förebygga kroppsskador vid tungt arbete eller annan sportutövning. Mer muskler ger bättre styrka att hålla kroppen stadig även när den blir trött.

Träningsformen är även en viktig del av rehabilitering för personer som skadat rygg eller har problem med muskelstyrka, skelett eller andra funktioner samt passar äldre personer som vill stärka sin kropp för bättre hälsa.

För personer som vill gå ner i vikt bidrar styrketräning med att ge kroppen en ökad muskelmassa som kräver sin energi för att fungera väl. Ett tufft träningspass ökar samtidigt ämnesomsättningen även långt efter träningen.

Säkerhet

För att styrketräningen ska kunna ske effektivt och inte ge skador är det mycket viktigt att varje rörelse utförs korrekt. Övningarna ska alltid ske långsamt och kontrollerat och rätt muskler ska användas. Rörelser som ger smärta ska genast avbrytas, även om det kan kännas obehag utan att för den skull vara farligt. Dessutom får musklerna inte övertränas, utan musklerna ska belastas så att de byggs upp, inte bryts ner. Till en början krävs hjälp och rådgivning för att rörelserna ska bli korrekta och rätt belastning väljs.

Kategoriserad som: Träning

Etiketter: ,

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg