Gå ner i vikt

Hur onyttig är julmaten?

JulgodisJulen är ju inte minst maten och godisets högtid. Uttrycket att man ska äta upp sig i jul och så vidare används ju ofta och följs sedan upp med nya tränings- och viktminskningsmål i diverse nyårslöften. Det finns flera sätt att göra julen något nyttigare, nedan följer några tips.

Julbordet

Givetvis är inte allt på julbordet nyttigt, långt ifrån. De flesta rätter går dessutom att laga betydligt snålare och nyttigare om man vill. Men det viktigaste är givetvis att inte äta för mycket – man måste inte sitta illamående efter julbordet och knäppa upp översta knappen på byxorna för att känna sig nöjd. Sill och lax som brukar finnas på julbordet innehåller nyttig Omega-3, flera vitaminer och nyttiga fetter. Rökt lax är generellt sämre än annan lax då den innehåller mindre vitaminer.

Några tips för att hålla vikten i jul kan vara

  • Ta inte det mest onyttiga på julbordet, skippa till exempel vis ålen, korven och Jansson.
  • Ät långsammare, då känner du när du börjar bli mätt – du ska inte må illa efteråt.
  • Byt ut en del av onyttigheterna till grönsaker – kanske dags att prova rödkålen?
  • Ät dig hellre mätt på maten istället för att sedan äta dig mätt på julgodis som oftast är betydligt mer onyttigt.

Julgodiset

Detta är generellt sett en mycket större bov än julbordet.  Svenskarna äter i snitt 17 kilo godis per år vilket är mest i hela världen. Mycket av detta konsumeras under våra högtider, inte minst under jul.

Julen är inte direkt känd som en högtid där frukt står i fokus, förutom möjligtvis apelsiner och klementiner.

För att göra julgodiset lite nyttigare kan man laga egna som i alla fall kan vara något nyttigare än köpta varianter. Satsa i så fall på nötter, frukt och mörk choklad. Utmana godisskålen med en stor skål med nötter – hör också till julen, men är mycket nyttigare än godiset.

Kategoriserad som: Artiklar

Etiketter:

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg