Gå ner i vikt

GI-metoden & GI-metoden 2.0

salladI västvärlden har det under senare tid blivit allt mer vanligt med kost innehållande snabba kolhydrater. Denna kost i kombination av en allt mer stressig livsstil hotar västmänniskans hälsa.

GI är en förkortning av begreppet Glykemiskt Indexs som introducerades 1981 av forskaren David Jenkinsk. Redan före begreppets tillkomst rekommenderades kost likt GI-metoden till diabetiker och människor som ville gå ner i vikt.

GI-metoden började använda sig av tydliga tabeller och kostrådgivning vilket lockade människor som ville få kontroll och disciplinera sitt kostintag.

Glykemiskt Index är ett mått som anger hur blodsockernivån ändras vid intag av kolhydrater.
Ju högre GI-värde ett livsmedel har, desto snabbare upptas kolhydrater och mer insulin frigörs i kroppen.

GI-metoden går ut på ett kostintag av långsamma kolhydrater, med lågt GI-värde, som kroppen förbränner långsamt. Det är denna typ av kost som människan biologiskt sett är anpassad för.

Snabba kolhydrater har ett högt GI-värde som ökar risken för störningar i kroppens ämnesomsättning. De kan leda till övervikt och sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Vid intag av snabba kolhydrater stiger blodsockernivån snabbt. Kroppen hinner inte ta hand om allt socker eftersom den släpper ut för mycket insulin. När blodsockret stiger snabbt återkommer sockersuget också snabbt. Kroppen mår inte bra av för höga insulinhalter och växlande blodsockervärden. Det leder till att ämnesomsättningen fungerar dåligt eller inte alls.

Forskning har bevisat många fördelar med användning av GI-metoden. Fördelen med en längre mättnadskänsla minskar regelbundet småätande. Småätande är varken bra för blodsockerhalten eller tandhälsan. Det finns även forskning som visar att användning av GI-metoden ger bättre sömn. Metoden förbättrar människans uthållighet i vardagen och tester har även gjorts inom idrotten då prestationer förbättrats.

GI-metoden med alla dess rekommendationer och recept är bra verktyg för människor som vill äta sunt. Den har under lång tid och på många håll i världen visat goda resultat men det finns vissa anledningar till att vara kritisk. GI-metoden mäter inte halter av vitaminer, antioxidanter, mineraler, sammansättningar av proteiner eller fetter som också är livsviktiga för människans välmående. Vissa grönsaker har högt GI men innebär inte att de är dåliga för kroppen. Andra livsmedel med lågt GI kan innehålla massa onyttigt mättat fett som innebär hälsorisker.

GI-metoden 2.0

Många är positiva till dietens relativt strikta metod men för andra upplevs den som mer svåranvänd. GI-metoden 2.0 har valt ut det bästa från den traditionella GI-metoden och är skapad för att göra bantning enklare och mer effektiv. GI-metod 2.0 liknar en kurs där användaren genomgår ett program. Varje vecka under ett halvårs skickas information och råd ut till alla medlemmar. Under genomförande får bantaren bland annat veta vilka livsmedel man bör undvika från traditionella GI-metoden. Man får lära sig hur kroppens ämnesomsättning maximeras och hur kroppen kan förvandlas till en så kallad ”fettförbränningsmaskin”. Det lärs ut hur träning kan effektiviseras och hur man kan göra för att få mer energi i vardagen.

Kategoriserad som: Dieter

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg