Gå ner i vikt

Konditionsträning

Konditionsträning kallas även uthållighetsträning och är en träningsform som framför allt tränar hjärtat och musklernas förmåga att fånga upp syre. Träningsformen är mycket effektiv för att förbättra hälsan, gå ner i vikt och få ett ökat välbefinnande i vardagen.

Varför konditionsträna

Konditionsträningen stärker kroppens förmåga att ta upp syre och transportera ut det till kroppen. Såväl blodcirkulationen som lungornas kapacitet förbättras avsevärt även genom lätt men regelbunden konditionsträning. Det förbättrar i sin tur kroppens uthållighet och är bra för hjärtat, ämnesomsättningen och humöret. Det goda humöret kommer sig av att halterna av dopamin, serotonin och endorfiner höjs i kroppen. Konditionsträningen är faktiskt det mest effektiva sättet att träna för att må bra mentalt.

Bra för viktminskning

Konditionsträning är mycket bra för personer som vill gå ner i vikt, då det bränner många kalorier samtidigt som det ger en långsiktigt förbättrad fettförbränning. Dessutom ökar muskelmassan vid konditionsträning. Muskler behöver mycket energi för att fungera väl och en större muskelmassa ger därför minskad vikt.

Olika former

Cykling, jogging och simning är klassiska former för att öka konditionen. Den som hellre tränar på gym kan med fördel gå på spinning eller aerobics, träna på löpband eller träna innebandy alternativt utöva någon form av kampsport. De flesta bollsporter räknas som konditionsträning. Även raska promenader och stavgång ökar uthålligheten och är en mer lågintensiv form av träning med mindre belastning för kroppen.

Varva upp och ner

För samtliga former av konditionsträning gäller det att värma upp ordentligt. Uppvärmningen sker genom lågintensiv träning, såsom lätt jogging eller en raskare promenad och mjukar upp musklerna och förbereder kroppen för den belastning som väntar.

Lika viktigt är det att återställa och varva ner kroppen efter ett intensivt pass. Det förbättrar chanserna för kroppen att återhämta sig då mängder med slaggprodukter kan transporteras bort ur blodet. Det är också viktigt att tänka på att inte träna för hårt i början. Kroppen behöver övas upp för att klara långa och hårda belastningar.

Högintensiv och lågintensiv träning

En effektiv metod för att bränna mer fett och bygga upp en kropp är att blanda högintensiv och lågintensiv konditionsträning. Den högintensiva träningen innebär ofta intervallträning där träningen stundtals ger en mycket hård belastning på kroppen. Pulsen närmar sig maxnivån och träningen ger ett mycket bra resultat på konditionen.

Den lågintensiva träningen sker ofta under en längre tid och pulsen är något lägre. Under den lågintensiva träningen förbättras uthålligheten. Fördelen med den lågintensiva träningen är att mer fett än kolhydrater bränns.

Kombinera för bästa resultat

Högintensiv träning kan slita på kroppen om den utförs för ofta. Det är viktigt att kroppen hinner återhämta sig ordentligt och återställa energi- och vätskebalansen innan nästa pass sker. Det bästa resultatet av träningen ges om högintensiv och lågintensiv träning varvas, gärna varannan dag. Konditionsträning kan också med fördel kombineras med styrketräning. Styrketräningen ger starkare muskler, leder och senor vilket i sin tur ger mindre förslitningsbesvär vid konditionsträning.

Kategoriserad som: Träning

Etiketter: ,

Kommentarer

  • Anna-Sara

    30 mars 2012 kl. 23:33


    Hej!
    Jag är inte överviktig eller så, men jag har väll några kilo extra som jag går runt och bär på, men jag har otroligt svårt att gå ner i vikt. Jag äter varken sötsaker,dricka eller godis.. Men det hjälper inte. Jag tränar även regelbundet 3 till 4 gånger i veckan. Vad gör jag för fel?

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg