Gå ner i vikt

LCHF-metoden

LCHF-diet metodenI hela västvärlden har övervikt blivit ett problem. Sverige är framgångsrikt när det gäller utveckling och användning av olika dieter. LCHF-metoden är en svensk diet som blivit populär både i Sverige och i utlandet.

LCHF-metoden presenterades 2004 av svenska läkaren Annika Dahlqvist. LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat och går sammanfattningsvis ut på att äta lite kolhydrater och mycket fett. Dieten används för kontroll av blodsocker och viktminskning.

Dieten presenterades och blev snabbt känd genom Dahlqvist bloggsida på Internet. Hon hade själv genomgått en lågkolhydratdiet och upplevt ett lyckat resultat. Förutom att hon gått ner i vikt blev hon även fri från fibromyalgi och magbesvär. Dieten rekommenderades till hennes patienter som också gick ner i vikt och upplevde en bättre hälsa.

Trots lyckade resultat uppmanades Dahlqvist att sluta rekommendera LCHF-dieten till sina patienter. Anledningen var att den inte ansågs överrensstämma med kostråd från Livsmedelsverket. Istället för att sluta rekommendera LCHF valde hon att avsäga sig sin tjänst och satsa på sin bloggsida och egna verksamhet.

Dahlqvist hemsida finns olika artiklar om kost, hälsa och välmående. På länken ”Kostprogrammet” presenteras LCHF-metodens kostråd, tillåtna livsmedel och vad som bör undvikas. Det finns även förslag på matsedlar, recept och träning.

2006 gavs boken ”Ät dig ner i vikt” ut av journalisten Sten Sture Skaldeman som gick ner 65 kg med hjälp av LCHF-metoden. Dieten rekommenderas även i boken ”Fettskrämd” som gavs ut året innan av författaren och föredragshållaren Lars-Erik Litsfel.

LCHF-metoden är inspirerad av andra kända dieter som Atkins och stenåldersdieten. Den handlar, precis som Atkins-metoden om att äta livsmedel innehållande lite kolhydrater. Bröd, pasta, ris och potatis ingår därför inte i dieten. Riktig grädde och smör, feta ostar, kött och fisk är däremot tillåtna livsmedel. Industriellt framställt fett och lightprodukter bör undvikas enligt LCHF.

Metoden har kritiserats av traditionella dietister och forskare som menar att det är mängden kolhydrater som bör räknas om man vill gå ner i vikt och att variation i kost är viktig. Därmed bör även kolhydrater inkluderas.

http://www.lchf-metoden.se/ är en annan hemsida som presenterar det mesta om LCHF-metoden.

Kategoriserad som: Dieter

Etiketter: ,

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg