Gå ner i vikt

Zone-dieten

Zone-dieten är en amerikansk diet som rönt stor uppmärksamhet tack vare att det blivit något av en Hollywooddiet. Jennifer Aniston, Cindy Crawford, Charlie Sheen och Tom Cruise är bara några av de stjärnor som använder sig av dieten, som räknas som en avancerad low carbon-diet.

Bakgrund

Zone-dieten utvecklades av en biokemist vid namn Barry Sears under 1990-talet. Sears skrev en bok om dieten som kom att säljas i fyra miljoner exemplar i USA. Därefter har dieten spridits till Europa.

Namnet på kosthållningen kommer sig av att en person hela tiden ska hålla sig inom den hälsosamma zonen av insulinnivåer i blodet. Med obalanserade insulinnivåer kan ett sockersug ta över vilket leder till dålig kosthållning och problem med hälsan. När insulinhalten däremot är normal utsöndras hälsosamma antiinflammatoriska ämnen som stärker kroppen.

Dieten ska också arbeta mer effektivt när kaloriintaget är balanserat mellan proteiner, kolhydrater och fetter.

Innehåll

Zone-dieten fokuserar på att få en balans mellan kolhydrat-, protein- och fettintag. Andelen kolhydrater i kosten ska vara 40 % medan andelen fett och proteiner ska vara vardera 30 % av det totala intaget. Denna fördelning leder till att Zone-dieten räknas till en low carbon-diet.

Poängen med fördelningen är att få kroppen att fungera så bra som möjligt. Procentsatserna innebär att allt som ska ätas måste mätas och vägas. Det finns också särskilda förhållningsregler att hålla sig till vad gäller när och vad som är sunt att äta. Det gäller att få i sig de olika energikällorna i rätt ordning och vid rätt tidpunkt. En stor del av kostintaget sker genom att äta grönt och frukt. Men vissa frukter är bannlysta, liksom de flesta pastasorter och rissorter.

Komma igång och effekt

Zone-dieten är en långsiktig diet för hållbar viktminskning. Det kan vara svårt att komma igång i början, och förstå vad det är som får ätas och inte och i hur stor mängd. I USA är det betydligt lättare att följa dieten. Där finns det särskilt Zone-snabbmat att handla i butikerna. En person som verkligen sätter sig in i dieten och följer den inser snart att kosthållningen inte låter en person gå hungrig.

Kritik

Dr. Sears underbygger sin diet med en rad forskningsrapporter. Däremot avråder till exempel den amerikanska riksorganisationen för hjärtsjuka från dieten då den anses innehålla för mycket proteiner, för lite näringsämnen och att de långsiktiga effekterna inte studerats tillräckligt väl.

Anledningen är att den forskning som Dr. Sears använder som argumentation för sin diet av vissa forskare anses vara undermålig. De menar istället att det inte finns något som direkt visar på att den diet som Dr. Sears förespråkar har någon reell och långsiktig effekt.

Kategoriserad som: Dieter

Etiketter:

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg