Gå ner i vikt

Hoodia

Hoodia för viktminskning - kosttillskottHoodia är en ren naturprodukt som på senare tid kommit att blossa upp som den populäraste ingrediensen i viktminskningspreparat på den amerikanska marknaden. Nu ökar intresset för medlet även i Sverige.

Växten och bakgrund

Hoodia är en grupp av växter om 13 olika sorter. De växer naturligt i Sydafrika, Namibia och Angola men återfinns numera i många trädgårdar runt om i världen. Till utseende är de mycket lika kaktusar och kan bli upp till en meter höga. Hoodians blommor är bleka, stora skönheter med en mycket karaktäristisk och stark lukt. Smaken är bitter.

Som viktminskningsmedel

Hoodia har blivit känt som en växt som ger minskad aptit. I sitt ursprungsområde har det länge används av jägarna för att orka stå emot hungern under långa jakter. Men det är först på senare år som kunskapen om växtens egenskaper blivit känt även i västvärlden.

Det gäller särskilt hoodia gordonii. Det verksamma medlet finns i stammen som torkas och smulas sönder och säljs av ett stort antal varumärken i form av piller, kapslar, drycker, teer och plåster till personer som vill minska i vikt.

Het produkt

Hoodia har blivit en av de hetaste ingredienserna på marknaden för viktminskning. Tyvärr finns det en mängd preparat som sägs innehålla hoodia, som inte gör det. Det beror på att tillgången av hoodia, som är en hårt reglerad växt på grund av den är utrotningshotad, är klart mindre än efterfrågan. Det gäller därför att hitta ett seriöst företag som säljer produkten.

Vad säger forskningen?

Forskningen inom området är i sin linda. De få undersökningar som gjorts har visat att hoodia gordonii har en effekt på mättnadskänsla. I hoodia ingår ett ämne kallat P57 som lurar hjärnan att tro att kroppen inte är hungrig, oavsett om kroppen fått energi eller inte. P57 anses vara ett ämne som är likt glykos, men som verkar 100 gånger starkare. Effekten av ämnet i kroppens blodbana blir att hypotalamus tolkar systemet som fullt med energi då den avläser blodsockret som högt. Inga negativa bieffekter har rapporterats. Men då undersökningarna är få, ses de inte som konkluderande på något sätt.

Bieffekter?

Det är inte alla forskare och läkare som tycker att denna forskning är helt korrekt. De flesta anser att mer forskning krävs. Det finns misstankar om att effekten är en placeboeffekt, det vill säga att aptiten minskar för att personen som tar pillret tror att det ska fungera. Dessutom har få undersökningar gjorts på de bieffekter som kan bli resultatet. Diabetiker kan till exempel råka illa ut om kroppen missförstår den verkliga blodsockerhalten. Farhågor har också riktas om huruvida levern tar stryk av medlet eller inte, särskilt om medlet används med mediciner. Dessutom lär medlet även minska törsten, vilket kan leda till oönskade bieffekter.

Kategoriserad som: Kosttillskott

Etiketter: , ,

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg