Gå ner i vikt

Kalorier

kalorier-hamburgareNär det talas och skrivs om viktnedgång nämns ofta kalorier. Ordet kalori kommer från latin och betyder värme. Energin som finns i livsmedel kommer från solenergin. Växter har förvandlat denna energi till kemisk lagrad energi – proteiner, kolhydrater, fett men även ibland som alkohol.

Kalorier är ett mått på energi och mäts i joule. En kalori motsvarar 4,19 joule. Kalorier har enheten Cal, men när man talar om livsmedel används oftast måttet kcal, kilokalorier. Måttet används för att visa hur mycket energi ett livsmedel ger och för att uppskatta hur mycket energi som förbrukas vid olika aktiviteter.

Det finns inget entydigt svar för hur stort människans kaloribehov är. Människor är olika och har olika livsstil. Aktiva människor behöver fler kalorier eftersom de gör av med mer energi. Större människor behöver ett större intag än mindre, yngre mer än äldre och män mer än kvinnor.

Eftersom kalorier fungerar som bränsle för kroppen bör intag kontrolleras. Det handlar om att hitta rätt balans mellan intag och livsstil. Den aktiva människan gör av med mer energi och behöver därför fler kalorier. I västvärlden finns ofta ett överskott av kalorier och uppfattningen om behov är ofta felaktig.

I många fall känner kroppen av hur många kalorier som behövs och intag kontrolleras automatiskt. Efter ett långt träningspass saknar kroppen energi och hungerkänsla upplevs. Finns en önskan av att gå ner i vikt är kontrollen desto viktigare. Det finns olika formler som beräknar hur stort det dagliga kaloribehovet är. Det finns kaloritabeller både för livsmedel och för aktiviteter.

Svenska näringsrekommendationer (SNR) arbetar för livsmedelsverket för att ge vetenskapliga rekommendationer om näringsintag och fysisk aktivitet. På livsmedelsverkets hemsida presenteras hur kalorier beräknas och hur mycket energi de olika livsmedlen ger.

På www.kaloritabell.com finns en sammanställd tabell över de tusen vanligaste livsmedlen från A-Ö. Där finns även separata tabeller för exempelvis grönsaker, kött, mjölkprodukter och drycker.

Idag använder många dieter som innebär en lågkalorikost. Även GI värde påverkar – även om det är lika mycket kalorier, så upplever kroppen mer mättnad av produkter med lågt GI, vilket gör att man inte äter lika stora mängder. Även kostförändringar är vanliga i dieter, som att läsk byts ofta ut mot vatten.
En dryck som många dock har svårt att utesluta är alkohol. Denna innehåller mycket energi och högre procenthalt innehåller i regel fler kalorier. Öl innehåller ca 35-50 kalorier/100 ml och Whisky ca 210-230 kalorier/100 ml.

Kategoriserad som: Fakta

Etiketter: ,

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg