Gå ner i vikt

Kosttillskott

KosttillskottKosttillskott används för att komplettera vanlig föda och används när intag av något ämne är för lågt. De kan ersätta mineraler, proteiner, vitaminer eller andra ämnen som har näringsmässig verkan.

Kosttillskott lyder under Livsmedelsverket eftersom de ses som livsmedel och måste därför uppfylla vissa krav. Produkterna måste alltid märkas med ordet kosttillskott. De ska finnas uppgifter om vilket eller vilka ämnen som karaktäriserar produkten samt lämplig dagsdos.

En tillräckligt varierad kost bör innehålla alla de näringsämnen som kroppen behöver för att utvecklas normalt och vara hälsosam. Livsmedelsverkets kostundersökningar visar att människan får i sig tillräckligt med näring genom den vanliga maten. Kosttillskott används bara som komplettering och bör inte ersätta vanlig kost. För att de ska fungera och vara säkra håller forskare på att sätta gränser för rekommenderad dagsdos.

Kosttillskott används både för att gå upp och ner i vikt. Muskelbyggare äter exempelvis extra tillskott av protein för att snabbare bygga muskler.

Kosttillskott finns i både naturlig och konstgjord form. De finns i form av piller, kapslar, pulver och liknande. Essentiella fettsyror, aminosyror, fibrer och olika växtextrat finns i koncentrerad form och används i små mängder som kosttillskott.

Äppelcidervinäger är exempel på ett naturligt kosttillskott som ger dämpat sötsug och ökad mättnadskänsla och säljs därför idag för viktnedgång.

Rena mullbär är fulla av antioxidanter, vitamin C, vitamin K, protein, järn och kalcium vilket gör dem till ett populärt kosttillskott. Livsmedel med många antioxidanter motverkar både kolesterolbildning och högt blodtryck.

Hoodia är en växt från Kalahariöken som av ursprungsbefolkningen har ätits för att still hunger. 1963 började växten studeras och man har senare kommit fram till att det är det aktiva ämnet P57 i växten som sägs vara det hungersstillande. Från att hoodia har använts i krig och hungersnöd har växten på senare tid använts för att framställa bantningspreparat.

Det finns olika former att kosttillskott och de kan användas till olika ändamål. Kosttillskott kan hjälpa människan att gå upp eller ner i vikt men före användning bör man se över sina normala matvanor.

Kategoriserad som: Kosttillskott

Kommentarer

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida/blogg